השתלות דנטליות הן המוצא האחרון כאשר לא ניתן לטפל ולשקם את השן הטבעית בדרכים מסורתיות: כמו טיפול בסדקים, בעיות שורש, פלאק ועששות ומחלות חניכיים. השתלות דנטליות מבוצעות בכמה דרכים, במטרה לתת למטופל את המענה המיטבי והמתאים ביותר למצבו הרפואי ולמשאבים שהוא מקצה לטובת הנושא. ד"ר מרעי כבהה מרחיב בנוגע להשתלות שיניים במטרה להפיג את החששות ולתת כמה שיותר מידע בטרם הבחירה באפשרות זאת
מתי מבצעים השתלות שיניים?
השתלות שיניים מבוצעות כאשר אין מנוס מלטפל בפה באמצעות ביצוע עקירה והחלפת השן הטבעית בשתל ושיקומו וזאת במטרה להשיב לפה את תפקודיו החיוניים ולסייע למטופל לשוב לחייך בפה מלא ובריא. במרפאתנו השתלות דנטליות מוצעות במספר תצורות:
- העמסה מיידית
- שתלים ביום אחד
- השתלת שיניים מונחית מחשב
- שתל בודד או מספר שתלים דנטליים
אם בעבר, תהליך של השתלות דנטליות ארך מספר חודשים, הרי שהיום ניתן בזמן קצר לבצע השתלות דנטליות וליהנות מזמני החלמה ושיקום מהירים.
מתי בוחרים בשיטת השתלה כזאת על פני אחרת?
ובכן, בראש ובראשונה שיטת ההשתלה מותאמת למצבו הרפואי ותקציבו של המטופל. כיום ישנם מספר פתרונות משולבים, המאפשרים מחד ליצור מתאם בעלויות ביחס לצורך הרפואי ומנגד ניתנים לתזמון בהתאם לצרכיו של המטופל. כך למשל בשיטה של העמסה מיידית ושתלים ביום אחד אנו ממליצים לבצע את הטיפול תחת סדציה או הרדמה מלאה במטרה להבטיח שיקום והחלמה מהירים ולא פחות חשוב להפחית את תופעת החרדה הדנטלית (חשש מטיפולי שיניים) שמביאה רבים לדחות טיפולים חיוניים ולהגיע להזנחה, שפוגעת בתפקודם.
מהי שיטת העמסה מיידית ביחס להשתלות שיניים ובאלו מקרים מומלץ להשתמש בה?
שיטת המעסה מיידית מתאימה במקרים בהם קיימת עצם בכמות מספקת לייצוב השתלים בזמן החדרתם, וניתן לייצר שיקום זמני שיורכב באותו המעמד על גבי השתלים. בשיטה זו אנו מבטיחים שמטופלנו יקבלו שיניים אסתטיות ביום הניתוח – ובכך אנו מקצרים את זמן הטיפול, חוסכים חודשי המתנה ומגיעים לשיקום הקבוע בזמן קצר יותר.
מהו משך זמן הטיפול? שיטת העמסה מיידית נעשית ביום אחד ומכאן שמה, מיידית
למי מתאים? העמסה מיידית תוצע רק במקרים בהם מושגת יציבות ראשונית, שיטה זו אינה מתאימה לכולם.
אם המטופל סובל ממספר שיניים טבעיות שנרקבו בחלל הפה, אך הן אינן סמוכות, לאיזה טיפול ניתן לכוון אותו?
במקרה זה אכוון את המטופל לטיפול שתלים ביום אחד– טיפול זה מבוצע תחת הרדמה מקומית או סדציה וכשמו כן הוא, ביום אחד. היתרון במרכזי בטיפול זה הוא קיצור משמעותי בזמן הנדרש לשיקום הפה ומתן מענה כולל לכל חלל הפה. בשיטה זאת כמו בקודמת, ישנה תלות בהשגת יציבות ראשונית של השתל.
יתרונות הטיפול ברורים:
- זהו טיפול חדשני שבא להחליף את הטיפול המסורתי ולהחליף שיניים פגומות בשתל ושיקומו
- הטיפול מסייע בהפגת חששות, הגעה חוזרת למרפאה וקיצור זמן החזרה לשרה
יש לציין, שבמקרים בהם חסר חומר עצם באופן משמעותי, נדרש יהיה לבצע הכנות מקדימות הכוללות: הרמת סינוס ו /או השתלת עצם כהכנה לתהליך של החדרת השתלים. תהליך ההשתלה עצמו אכן מבוצע ביום אחד, אך לפני כן יש להגיע לפגישה בה מבוצע אבחון ראשוני לבחינת ההכנות הנדרשות ולביצוע מדידות, שישמשו את הבסיס לבניית אב-טיפוס לכתרי השן הזמניים. מדובר על טיפול בטוח שסיכויי ההצלחה בו עומדים על כ-95%.
כיום ישנה שיטת השתלה חדשנית, המבוססת על תוכנה תלת ממדית ומחשב ואשר מבטיחה, שהשתל ימוקם במיקום הנכון ביותר. את שיטת ההשתלה מונחית המחשב אני מציע במרפאה שלי. גם בשיטה זו נלקחים מספר שיקולים רפואיים ביניהם: מבנה הלסת, כמות חומר העצם באזור, האם קיים חשש להתפתחות של דלקות בעתיד או ספיגת עצם והבאה לשיקום מלא- שיקום רפואי ואסתטי. בהשתלה זו הדגש ניתן על התכנון המדויק תוך התייחסות לסוג העצם ולאיכותה.
יתרונות השיטה ברורים:
- המחשב למעשה מנחה את הרופא בנבכי חלל הפה של המטופל, כך הוא יכול להימנע מפגיעה בכלי דם ועצבים באזור ההשתלה ולמקם את השתל במקום המתאים ביותר הן מההיבט התפקודי והן מההיבט האסתטי.
- ההשתלה נעשית באמצעות כירורגיה זעירה, המאפשרת לחסוך בזמן ניתוח ולהגיע לדיוק מירבי- 0.1 מ"מ.
- קידוח השתל נעשה דרך סד ולכן משמר מבנים אנטומיים בחלל הפה.
- תהליך ההחלמה מהיר כיוון שבשיטת השתלה זו המבוססת על סד מחנה אין תפרים ואין פתיחת חניכיים.
- מתאים לשן בודדות ואף ללסת מחוסרת שיניים -ניתן לשלב יחד עם העמסה מיידית או יחד עם השתלה של שתלים במיקומים שונים בחלל הפה.
- מתאים למצבים מורכבים בהם יש להחדיר את השתל בזווית מסוימת.
- תורם לנראות אסתטית כאשר מעוניינים שהבורג יותקן בחלק הפנימי של השן.
- רמת ודאות מירבית, כיוון שהתכנון נעשה בתוכנת תלת ממד, כך שהמטופל יודע בדיוק מה מצופה לו ומה תהיה התוצאה הסופית.
הטיפול אף מתאים לאנשים הנוטלים תרופות נוגדות קרישה וחולי סכרת מאוזנים וחולים סיסטמיים לאחר תיאום עם הרופא המטפל שלהם
כיום ניתן להיעזר בשיניים תותבות על מנת להשיב תפקודים חיוניים לפה, מהם היתרונות והחסרונות להשתלות דנטליות ביחס לשיטות שיקום שלא על גבי שתלים?
השתלות דנטליות נעשות באמצעות מבנה של שתל המוחדר על עצם הגולגולת וכתר שן המוברג אליה. בשיטה זו מובטח- שהשיניים יאפשרו יציבות, לא ינועו בפה ולא יניעו שיניים אחרות. כאשר מדובר על גשרים שלמים כמו במקרים של העמסה מיידית, הרי שניתן להשיג במהירות חיוך חדש, התואם למבנה הפנים של האדם ומסייע לו ליהנות מלעיסה איכותית גם אם בוחרים לבצע את ההשתלות בשיטות מונחות מחשב. יחד עם זאת מדובר בטיפול בעלות יקרה יותר משיקומי שיניים שלא על גבי שתלים.
בשיקום שלא על גבי שתלים מדובר כאמור על שיניים תותבות-יתרונות הטיפול הם בכך שהיום ניתן לקבל שיניים תותבות באיכות אסתטית גבוהה ועלות הטיפול נמוכה יחסית. אבל החסרונות ידועים וברורים לכל- התחזוקה והשימוש מורכבים יותר לאורך הזמן.
לאחר סיום תהליך ההשתלה ושיקום על גבי השתלים, המטופל ממשיך לתפקד באופן רגיל – כיצד יוכל לשמור על תוצאות הטיפול לאורך זמן?
אחת לחצי שנה יש להגיע למרפאה למעקב דנטלי. נוסף על כך, יש להקפיד לשמור על היגיינה יום יומית תקינה, לצחצח שיניים פעמיים ביום, להיעזר בעזרים דנטליים לניקוי שאריות מזון ולהקפיד להגיע לטיפולי שיננית לפחות אחת לחצי שנה, בהתאם להנחיות הרופא והשיננית.
ד"ר מרעי כבהה, מנהל מרפאת שיניים פרטית בהרצליה, עוסק ברפואת שיניים ואסתטיקה דנטלית, מטפל גם בעיות מורכבות ביותר הכוללות שיקום מלא של הפה באמצעות שתלים וכתרים ובעל ניסיון רב בתחום. לפרטים נוספים צרו קשר.